< Till bloggens startsida

Mod att Agera

Hej Byggis!


Nu har vi varit på ett evenemang och en otroligt inspirerande dag i Malmö, ”Mod att agera”, ordnat av projektet MAKT, Ungdom mot Rasism.
Delar av gruppen började resan till Malmö redan på onsdagseftermiddagen. Efter incheckning på vandrarhem, lite stros i city, och matpåfyllning mötte vi upp Elin (den resterande delen av gruppen) samt Ann- Sofie och Anki från kommunen samt delar av Kalmars Ungdomsråd och representanter från Ungdom mot Rasisms lokalgrupp i Kalmar. På kvällen gick vi ut och åt och njöt av fina Malmö.


På torsdagsmorgonen gick vi upp tidigt. Efter frukost vandrade vi i väg till Orkanen på Malmö Högskola. Efter att ha mottagit mapp och namnskylt såg vi riktigt proffsiga ut och tog plats i en föreläsningssal. Där kom vi att tillbringa större delen av dagen. Vi började lyssna på en man vid namn Masoud Kamali som talade om strukturell diskriminering i vardagen. Han tog upp många exempel på vardagsrasism, både egna och i allmänna institutioner. Vi lyssnade även på kortare intervjuer med personer i organisationer som jobbar med antirasism på olika vis. Innan lunch fick vi lyssna på representanter från olika Ungdomsråd och Ungdomsfullmäktige som samarbetat med Ung mot Rasism och projektet MAKT. De berättade om hur de gott till väga för att, i sina städer, jobba mot främlingsfientlighet. Om olika evenemang de anordnat samt tips och idéer för hur man kan gå till väga för att jobba mot rasism och vad man bör tänka på.
Efter en fantastisk lunch bestående av fisk, potatis och sås och efter att ha sträckt lite på benen tog vi plats i föreläsningssalen igen. Denna gång lyssnade vi på en föreläsning av Niklas Laninge från Psykologifabriken i Stockholm. Han pratade om kreativitet på olika plan och hade en hel del tankeexperiment och utbyte med publiken - en riktigt intressant föreläsning. Efter lite bubbel (alkoholfritt), mingel och snittar satte vi oss till rätta för dagens sista programpunkt. Det var en teater, Hatets Röst, med två skådespelare från Fryshuset i Stockholm. En teater om mötet mellan en högerextremist, hans tankar och inställning till livet, och en person som tidigare delat hans tankar som berättade lite om sitt liv och om livet både i och utanför detta.


Vi tog sedan tåget tillbaka till Kalmar igen. Trötta och fulla med tankar. Vi hade fått vara med om en oerhört bra dag och med oss hem hade vi massor med anteckningar, inspiration och motivation till att själva agera och jobba vidare på vårt ungdomsevenemang!


 Här är dagens program:

 


Här skulle det ha funnits en bild på hur otroligt professionella vi såg ut denna dag, tyvärr glömde vi ta ett sådant foto, men ungefär såhär: (okej, Maria hade några minuters för mycket fritid vilket ibland resulterar i paintbilder likt denna. Finns att beställa och är tillgängliga för försäljning).




Med oss den här dagen hade vi också Harald! Det var vi alla mycket glada för. Det här är Harald (någorlunda likt...)
 


Östran 28/1 - "Många samlades för att minnas Förintelsen"


Förintelsen vid Kalmar Slott!

Vi finns med på Kaggs hemsida också!

Tydligen så berättade vi om Förintelsen vid Kalmar Slott. Intressant... någon som har hört talas om den?
Här är hela texten iallafall:


.. Det verkar dessutom som om vi skulle berätta om våra upplevelser vid Kalmar Slott. Vad vi nu upplevt där.. Minnesdagens program hittar ni här

Puss & Kram!

RSS 2.0