< Till bloggens startsida

Gänget som ägg

Klockan är halv ett och 2013s års påskpyssel är klart, den näst sista processionen gick precis förbi fönstret och sista dagen på Samana Santa har precis börjat!

Från vänster: Carolina, Maria, Elin och Måns.

Tack Ingergerd för tipsen för att blåsa ur ägg (källa: alltforforaldrar.se) och förlåt Elin och Måns för era skallfrakturer - det var svårare än vad Ingegerd påstod...


Shopping, häxornas marknad, kyrka & jättekaktus.


Vi firar också påsk!

Även om vi misslyckades med att köpa påskgodis och ägg att måla (vi hittade inga någonstans, vilket kan bero på att vi gick i cirklar och trodde att vi avverkade mer av staden än vi faktiskt gjorde) så har vi ändå lyckats fira! Jag och Sara gick en kvällsrunda i stan för att kolla på påskfyrverkerierna, och på något vänster hamnade vi mitt i en katolsk påskgudstjänst där vi fick varsitt tänt ljus att hålla i medan vi lyssnade på totalt oförståelig spansk predikan. Riktigt mysigt! Fast jag fick en hel del varmt stearin på händerna.
 
 
Nu är vi tillbaka på hotellet, den söte lille mannen i receptionen fick låsa upp gallergrinden åt oss samtidigt som han passade på att fråga om vi var syskon,  berömma min nya ring och säga att vi nog inte borde vara ute själva så sent. (Men det var ju bara för att det var påsk, och kyrkan låg en gata från hotellet så bli inte oroliga där hemma nu). Vi har planer på att sätta oss i korridoren strax och måla varsitt pappers-påskägg i våra resedagböcker som kompensation för att vi inte lyckades köpa riktiga. Sen ska vi nog sova, imorgon ska vi fortsätta uppleva staden. God natt allihopa!  
 
 

Vi firar påsk.


En tacksamhetens tanke till Annika...

... Som har förverkligat oss som ägg. (Någonting vi länge drömt om)

Tack Annika!

Vi hoppas att Guates påskaffärer har bra utbud av äggmålarfärger, för isåfall blir det kvällens påskprojekt!

Glad påsk osv!

(Carolina är ägget utan ögonbryn, Maria det extra glada)


La Pazupdate.

Ber om ursäkt för dubbel- och trippelbilderna nedan. Kändes så ovant att faktiskt KUNNA ladda upp bilder att jag bara körde på. För ett par timmar sen kom vi fram till La Paz efter 12 timmar i bussarna så nu är de flesta rätt trötta. Men det var en väldigt fin resa hit bland berg,  dalar, lamor och små, små tegelhus. Och så vann jag i bussyatzy  också så dagen kunde varit värre! 
 
Just nu sitter jag och myser på Saras och Agnes rum eftersom de hade en något mer stämningsfull utsikt. Här får ni en sista bild, på en lamabebis vi hittade på en ö i saltöknen. Hejsvejs!
 
 

Agnes och Saras utsikt vs. min och Lisas. Vilken är finast?


La Paz har internet!


Kändis i Kina

I Beijing finns det väldigt många Européer trots det blir jag väldigt uppvaktad. Man kunde ju tro att de hade vant sig. Exempelvis är alltid när jag åker tunnelbana så är det minst tre personer som stirrar på mig under hela resan. Ibland står det precis bredvid och bara tittar rakt in i en. Är lite halvjobbigt. Har även haft folk som sprungit över gatan när de har haft rött, men istället för att tita på om det kommer bilar så stirrar de på mig. Förstår logiken. Och alltid när jag går på gatan så följer folk efter mig med blicken. De kan snurra ett helt varv för att se mig så mycket som möjligt. Jag har även blivit smygfotad antal gånger, de skrattar lite lätt när man upptäcker dem. Sen finns det folk som tar sig mod att fråga även om de knappt kan engelska. Jag ställer oftast upp det, roliga är att det kan vara på de riktiga turistplatserna som de frågar. Känns som de ska lägga bilder på att ta kort på byggnader eller naturen än mig. Fast jag är ju rätt het;).
 
 
Idag har dock varit den värsta dagen. Börjar som vanligt på tunnelbanan och på gatan. Men jag hann knappt kliva ut från T-banan innan första människan kom som ville fota. Fotade med fem personer under dagen och då var jag ändå på turistställen. Inte nog med det så kör de en cyklist på en annan människa för hen tittade mig istället för på vägen. Kan väl säga att det börjar bli lite jobbigt. Så efter fem personer bestämde jag mig för att fråga en Kines om jag fick ta kort med honom. Kan säga att han blev mäkta förvånad men han ställde du:
 
 
Det finns två teorier till varför jag blir extra uppvaktad. Den jag har kommit på och tror mest på är att det är mitt otroligt vackra utseende som kineserna häpnas av. Vem gör inte det liksom? Det som alla andra tror som jag har pratat med är att det beror på mitt hår. Det som talar för detta är bland annat att många säger röd på kinesiska när jag går förbi samt en händelse som hände på den ”sköna” cykelturen. Vi stannade till i en liten mindre by för att köpa vatten. En person gick fram till en av oss i gänget och ville ta kort. Det tog lite längre än väntat att köpa vatten så jag gjorde då misstaget att ta av min hjälm. Kan säga att tiden i byn inte blev kortare. Bildades en kö med folk som ville plåtas med mig, fick dock säga nej efter ett tag. Så jag börjar förstå nu hur de känns att vara kändis.
 
/ Kändisen Måns

Saltökenbild

 

Nu har vi varit i saltöken!

Hej! Nu är vi tillbaka i Potosí efter att ha spenderat två nätter i Uyuni och besökt saltöknen där. Googla så får ni se hur fint det är! Går inte lägga upp bilder nu heller, misstänker att alla kastat sig ut på internet så fort vi kom tillbaka eftersom det inte fanns något på Uyunihotellet ... Så det är lite överansträngt.
 
Kan ju passa på att berätta lite om hur jag lyckas med saker och ting på denna resan. Såhär är det: jag har varit överlägsen ledare av spilltävlingen rätt länge, tätt följd av Malin och Kristoffer vilkas kläder också är rätt fläckiga typ jämt. När vi ska räkna in oss i bussen och jag lyckas säga rätt nummer i rätt tid (18 har jag) är det inte alls ovanligt att folk jublar och applåderar eftersom de inte riktigt väntar sig att jag ska göra rätt. Samma sak när vi spelade volleyboll - varje gång jag träffade bollen (vilket jag faktiskt gjorde oftast) fick jag hurrarop. Klagar inte, det är bara trevligt när folk är glada. Dessutom lyckas jag tappa bort alla mina grejer, hela dagen varje dag. Hittar dem oftast snyggt nedpackade i fel fack i väskan, så ingen fara på taket, men folket börjar tro att jag är smått förvirrad. 
 
En liten insikt i mitt nya vardagsliv! Jag trivs och vill inte tänka på att jag nånsin ska skiljas från alla dessa härliga människor. Eller från Pellebussen för den delen. (Och för dig som undrade har de tydligen bytt ut bussarna sen  80-talet ... Hade varit häftigt om det varit samma!)  
 
Nu ska vi ut och hämta vår förhoppningsvis nytvättade och fräscha tvätt. Sen ska vi äta vegoburgare på stans mysigaste restaurang.
 
Puss och kram!

Jag skaffat titel

"Advanced Open Water Diver."
 
Fint ska det va serni.
 
Det är faktiskt vad jag har pysslat med de senaste dagarna. Och så himlahimla roligt det var!
 
Advanced Open Water går egentligen ut på att göra massa roliga Adventure Dives. Och så kan man gå ner djupare, istället för 18m får vi vara nere på 30.
 
(Till Annika:) JAG DÖK PÅ ETT STORT VRAK! 30m NER!
För er andra som inte är min syster eller mig själv kan jag meddela att vi båda delar en rejäl fobi för vrak och båtskråv.  Men bara så du vet syster, så får du tampas ensam med det från och med nu... Jag har de sista dagarna helt enkelt fått tvinga bort det, mer eller mindre frivilligt.
 
Det var verkligen häftigt. Det ligger så djupt att man inte ser det förrän man kommer ner ett tiotal meter. Då liksom dyker det upp ett stort skepp mitt i ingenstans. Lite dunkelt är det allt där nere, ljuset räcker inte riktigt ner. Om man sett Titanic så liknar det lite de scenerna där de visar hur vraket ser ut nu, fast i ljus.(tror dock inte att detta skeppet har samma komplicerade kärlekstrassel i sin historia...) 
 
 
 
 
Och än en gång till dig Annika: Vi gjorde ett Night Dive! <--dök på natten.
 
Vi simmade runt med ficklampor och såg massa fränt som bara syns på natten. Två riktigt stora och blågröna bläckfiskar!
Vid vissa tillfällen släckte vi alla lamporna, då blev det heelt kolsvart förutom alla tusentals små självlysande minifiskar av olika typer och sv olika slag. Om man rörde händerna runt i vattnet glittrade det av alla små ljusdjur. Helt underbart häftigt!
 
Jo! Så gjorde jag även ett Deep Dive också. För er som inte redan visste så blir man typ lite hög på stora djup. (Kallas Nitrogen Narcosis) Man blir påverkad på samma sätt som när man är knarkhög. Det är väldigt personligt hur mycket man reagerar, jag blev oförklarligt munter. Och långsam... Vi fick göra ett sifferquiz där nere och sedan även vid ytan. Jag tog mer än dubbelt så lång tid på mig vid 30m djup. 
 
Så drack jag juice med. Sjukt skumt. Ett sugrör och en burk, så kan man dricka ur den. Det har med trycket att göra. (Sen lyckades jag på något oförklarligt sätt även få mitt cyklop fyllt med juice...antagligen första gången Els, min underbara instruktör, sagt åt någon att tömma persikojuicen ur masken...)
 
En annan frän sak. Jag knäckte ett ägg också. Äggulan höll ihop på grund av trycket, så då lekte jag mycket fascinerad en stund med den. Såg säkert oerhört intelligent ut!
 
De här dagarna har varit några av de roligaste och häftigaste någonsin! Och Gud vad jag älskar att dyka❤ 
 
Tamal!
 
(Kör vidare på Elins maträtts-hälsningsfraser...egentligen en guatemalansk juldelikatess)
 
// Big C

Semana Santa

Påskfirandet som vi är vana vid hemma i Sverige skiljer sig en del från påskfirandet i Antigua. 

Eller inte en del - det skiljer sig grovt.

Varje dag är det procession. Det innebär att folk samlas för att;

Beroende på vilken dag i veckan det är bär är processionerna olika stora och folket bär olika kläder; det finns alltid några knäcktar och ofta några typ "offer" som knäcktarna slår på.
I söndags var t.ex. en jätteprocession med typ 5000 pers, då hade alla män lila kläder på sig med ett vitt band runt huvudet, även bebisarna. Kvinnorna bar svart. Varför männen hade lila har vi försökt få klarhet i och har fått en hel del olika förklaringar: lila är hemlighetens färg, det symboliserar tron eller att det är färgen från blåmärkena som Jesus fick.

Bara att välja vilket som känns bäst.

Till varje procession görs en otroligt fin matta av färgat sågspån på gatan - som en hyllning till Jesus fötter eller liknande (alltså inte fötter bokstavligt, mer typ att Jesus, dvs. processionen ska ha något fint att gå på). En sån här matta tar timmar, ibland dagar att göra. När processionen sen har dragit, läs vaggat, förbi är mattan förstörd och en lastmaskin kommer och kör bort spånen, tacksamt arbete?

 

ObsObs. Vi är inte experter på religion eller symboliker. Vi reserverar oss därför för en hel del fel och missförstånd till betydelserna för det ovan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad har Måns testat? del 3

Här kommer nästa del I min lilla bildserie. 
 
Vad: HAHA, ni tror jag vet vad allt detta är. MEn var middagen vi åt efter min roliga cykeltur...
Betyg: 8/10
kommentar: Älskar verkligen matkulturen här i Kina. Att man delar på rätterna, blir otroligt mysigt och man får testa på många saker. Det mesta på bilden var gott, Kräftornasom man ser till vänster, var fruktansvärt starka. Värsta var att jag tänkte visa hur vi svenksar äter kräftor och att jag älskar kräftor, så jag lassade upp några på min tallrik. Förlorade halva tungan och ena kinden, men det var det ju typ värt...
 
Vad: Kyckling på Japanesiskt vis
Betyg; 8/10
Kommentar: Detta var gott. Smakar mer västerländskt än kinesiskt så det var bra. Så det blir en tung 8.
 
vad: Kommer inte ihåg vilket land denna måltid var ifrån, tror det började på M. Var en soppa med Nudlar och någon tyo av kött plus olika grönsaker
Betyg: 7/10
kommentar: Skulle nosa sig upp mot en åtta om jag inte hade tagit på någon stark grejsemojs. Var två olika grejer man kunde stoppa i, problemet var att jag hörde fel vad Guiden sa så jag tog den starka. Men annars var det gott. Gott kött och nudlar är ju aldrig fel.
 
Vad: Stod Chokladmuffins på menyn, men har inte för mig att chokladmuffins ser ut såhär.
Betyg: som chokladmuffins: 0/10, som bakelse: 5/10
Kommentar: Ja beställde Chokladmuffinso och fick våfflor med choklad i. Smakade mset luft och lite pulver choklad. Inte riktigt ad jag hade tänkt mig.
 
Vad: Taiwanesisk Hotpot
Betyg: 9/10
Kommentar: Var godare än sist jag åt hotpot. Buljongen smakade bättre och så hade jag mer kött. Var riktigt gott! rekomenderas, 
 
Vad: kött och grejer
Betyg; 6/10
Kommentar: Tyckte det var dags att gå in på en liten kinesisk restaurang på en smågata. Var väldigt billigt vilket var bra, och maten var gdkänt. Så en klar 6.Tycker fortfarande det är lite jobbigt att inte veta vad man äter, men man börjar vänja sig. 

 
Vad: Kycklingfötter
Betyg: 2/10
Kommentar: Var benigt och på någotvis väldigt starkt. Nej tack, fötter är till för att gå på inte att ära. Dagens motto!
 
Så hur går det med maten nu efter snart fyra veckor. Jo jag börjar gilla det mer och mer. Är dock fruktansvärt trtt på att alltid råka ta det som är starkt. Jag har verkligen svårt med stark mat och nu har jag kommit hit. Får vara glad om jag har min mun kvar efter denna resan. men förutom det så funkar det bra med maten.
 
 
 
 
 
 
 

Blev visst två bilder ...

... men det gick iallafall! Se inlägget nedan för en traditionell bushcampfrukostvy. 

Kanske en bild?


Ingen bild idag heller

Kan fortfarande inte ladda upp bilder. Internet på hotel Claudia har alltså inte magiskt uppgraderat sig självt under natten. Det var ju tråkigt, hade förberett en liten bild från de varma källorna vi var vid igår. Så himla vackert var det med världens utsikt och bergen runt om. Extra vackert när alla smörjde in sig i svart lera som vi hade hört skulle vara bra för huden. Hoppas det var sant, ska bli spännande att se hur folk ser ut i ansiktet idag ... Idag ska vi iallafall till Uyuni saltöken! Det blir fint. Och igår åt vi femrätters för ungefär 15 kronor när vi kom tillbaka från silvergruvorna. Typisk boliviansk mat skulle det vara, mycket ris och potatis. Helt okej gott. Nu är det frukost! Bästa på hela resan med äggröra, någon sorts yoghurtshot och cocate. Ciao!

Shanghai och Wuzhen

Här kommer lite bilder från helgen!
Finans området i Shanghai. Ögongodis för mig som älskar skyskrapor
Självklart ville jag gå upp i en. Man fick lite svindel när man tittade ner. Det negatvia var dock att det var dimmigt så man såg inte så långt.
En mysig gata. Detta kan man väl kalla "gamla" shanghai, även om det inte är så gammalt.
Ett mysigt område:)
en jättefinpark mitt i Shanghai. Otroligt fint med vattnet, trädet och alla stenar. Väldigt trivsamt
en känd shoppinggata, som var riktigt häftigt under kvällen. Mycket fart och energi!:D
Shanghai by night!!
Tog en drink med Guiden på ett högt ställe. Var trevligt och utsikten var fantastiskt!
Västra delen av Wuzhen
Östra delen av Wuzhen
Wuzhen by night
Catherine, guiden jag hade i Shanghai, som var riktigt trevlig och bra!:D
Bilden är väl inte dne bästa, men här är i alla fall den andra guiden som jag hade i wuzhen

Vi gillar kaffet. Det är inte bara för att de har wifi vi jämt sitter här! (Typ)

Tillbaka i skolbänken och tillbaka på favvocafét Y Tu Pina Tambien för att insupa kunskap.

Maria har diskuterat påskharen med sin lärare idag.
Carolina har berättat att hon tyvärr inte kan gå på bio med sin på grund av att hon ska föda. (rent hypotetiskt alltså).

Inga konstigheter, häpp!

Här sitter systerC och läser Harry Potter(vad annars?!) på spanska.
Gotta love google translate❤


Shanghai och Wuzhen

Har haft en riktigt bra helg I Shanghai och Wuzhen. Vädret var dock inte perfekt vilket var lite tråkigt men allt annat var bra. Jag hade under dessa dagar med mig en guide, första dagen var det Charlotte som var jättebra och den andra och tredje dagen var det Tommy, han var bra men inte perfekt. Jag cockblockad dock Tommy lite. Men det kommer vi till. Första dagen så visade Charlotte mig runt i Shanghai, vi såg de höga skyskraporna och de gamla delarna av Shanghai. Hade en otroligt rolig dag med många fina saker och många skratt. På lördagen åkte jag och Tommy till Vatten staden Wuzhen, liknande Venedig. Var väldigt fint och fridfullt. Här var det dock synd att vädret var som det var för jag kan tänka mig att solnedgången här måste vara magiskt vacker. Söndagen spenderar vi också här innan jag åkte hemåt. Det har varit skönt att åka iväg och hitta på lite annat. Shanghai var en fin stad. Om jag jämför med Beijing skulle jag säga att de moderna delarna är finare I Shanghai men de gamla delarna är bättre i Beijing. Kul att besöka en till stad i Kina. Just det, jag cockblockade min guide Tommy. Jo, vi träffade två tjejer i Wuzhen som Tommy gärna vilja vara med. Jag tyckte dock att han skulle hålla fokus på mig, jag hade inte betalt pengar för att min guide skulle hitta ragg. Dock så gjorde det nog inte så mycket för jag tror 1. Att Tommy var bög. Och 2. Tjejerna var lesbiska. Så kände mig inte så dum sen. Hade dock den bästa stunden på helgen med tjejerna och Tommy. I Wuzhen gick vi in på ett fik och drack kinesiskt te och åt kakor. Vi hade en perfekt utsikt så vi satt där och njöt av staden och såg dess förvandling från dag till kväll. Och om Wuzhen är fin på dagen är den fantastisk på natten. Var en spännande och trevlig upplevelse att fika med en bög och två lesbiska tjejer i Wuzhen.

Forsränning!

Glömde berätta om raftingen! Jag ramlade INTE i, fick dock en rejäl kallsup grönaktigt vatten eftersom jag och Karoline blev placerade längst fram i båten endast för att bli så blöta som möjligt. Sen fick vi grillmat. Och omgivningarna var helt fantastiska! Så vackert. Men mer får ni inte veta just nu, för jag ska sova. Godnatt världen!

Vi har det bra i den rosa bussen!

Hej hörrni! Hade så gärna velat uppdatera er med lite stämningsfulla Andernabilder men internet på stället där vi bor är högst opålitligt. Just nu är vi iallafall i Potosí i Bolivia, en av världens högst belägna städer på ca 4000 meter över havet. Här är luften ganska tunn så allt vi gör går lite långsammare än vanligt ... Vi har iallafall lyckats äta middag för runt 30 kronor och köpt toapapper av en väldigt söt liten tant i veckad sammetskjol, förkläde, hatt och flätor. Det verkar vara någon sorts mode här, alla har det och vi har funderingar på att köpa med oss varsin outfit hem. Staden är väldigt fin, jag trivs! Här ska vi vara i två nätter och bland annat besöka en silvergruva, Uyuni saltöken och bada i varma källor. Inatt hade vi bushcamp igen och idag har jag varit med i matlaget! Lite speciell känsla att stå och laga mat bara sådär bland bergen och jag förstår de lätt förvånade lastbilschaufförernas tutanden när de helt plötsligt åker förbi en skock folk vid ett långbord där mitt i vildmarken. Annars då? Jag mår bra, har inte blivit höjdsjuk än och hittills är jag känd i Pellebussen för att jag spiller på ALLT JAG TAR PÅ MIG och för att jag är kalmarit i en buss där alla andra är från Skåne. Varje dag (skojar inte ens) börjar därför med frågan "har du spillt något än?" och med en ny skånsk glosa att plugga in. Igår var det något liknande rullebörr. Idag var det ett alternativt ord till potatis som jag olyckligtvis inte minns just nu. Bakläxa imorgon!

Maria och Carolina på ZOO


En dag gick vi på Zoo i Guatemala.
 
Det tyckte vi var extra roligt.
 
(Värt att tillägga är även att vi endast hade sällskap av Guatemalas barnfamiljer med ungar under tio år... Vi var rättare sagt ensamma i vår ålder-men vad gjorde väl det!) 
 
 
Carolina och vit tiger.
 
Tummen upp för sköldpaddor.
 
Maria och får.
 
Fast ormhuset gillar Carolina INTE.
 
Maria med Lama.
 
Carolina och fåglar(eller apor, oskäkert...)
 
Carolina i bur.
 
Maria skymmer Lama.
 
Maria och Carolina med zoots dekorationsfiskar i hårdplast.
 
Carolina och djur av okänd art. 
 
Maria och Leopard.
 
Carolina, Maria och elefant.
 
Maria visar var flodhästen simmar. Där.
 
Carolina och giraffer.
 
Maria och Struts.
 
 Carolina och lejon.
 
På den här bilden är Carolina bara himla glad över att få vara på ZOO.
 

Gick inte så bra detdär.

Kan erkänna att det var ett rätt dåligt bildbombsförsök men internet var visst inte så bra här heller. Kom på att jag glömt skriva om min första bushcampupplevelse! Den utspelade sig på en grusplan någonstans bland bergen i Argentina efter en riktig fin busstur under stjärnorna på slingrande serpentinvägar uppför och nedför Anderna. Sista biten delade vi dock tre personer på en rätt hög enkelsäng i bussen. Jag låg ytterst och de andra två var gaaanska mycket större än jag och tog ganska mycket plats, så jag låg liksom och balanserade längst ut på kanten. INTE optimalt när bussen i fråga kör på en väg med skarpa svängar var tionde meter ... Väl framme på grusplanen bestämde jag mig för att sova på busstaket, för att det verkade mysigt och för att min otroligt erfarna vän Maria sa till mig att det var bäst. Det var det också. När vi sovit klart gick vi upp och åt frukost och tittade på solen som gick upp och lyste bergstopparna  innan det bar av igen mot Mendoza. Nu ska jag sova. Kan ju vara bra med mer än fyra timmars sömn iallafall EN gång på resan. Snitz!

Försök till bildbomb



Min senaste tid

Hej alla!
 
Försökte blogga lite härom dagen men det kom visst inte upp. Så kan det gå med skruttigt campinginternet! Dock var resten av campingen i Mendoza allt annat än skruttig - de hade liksom varma duschar ibland och ett utedansgolv där vi trodde vi kände igen låtarna, men efter ett tag visade de sig ha något fler latinoinslag än vi var vana vid. På campingen hade vi grillfest med bussarna efter vinprovning på dagen,  och dagen efter gick vi ett litet gäng upp för en liten höjd och tittade på staden ovanifrån.  
 
När det var slut på campinglivet åkte vi lite buss, hade bushcamp utanför bensinmack, gick upp vid 6, åt frukost och körde sen de sista ARTON TIMMARNA (inklusive kisspauser, matstopp och felkörning) till Salta dit vi kom fram vid halv två inatt. 
 
Här i Salta har vi varit på heldag på ranch där vi ridit bland berg och gröna träd, och när vi hade lagom ont i rumpan var det dags för grillbuffé med massor av god mat som serverades av goa ranchägaren Enrique.  Jag har dessutom bränt mig, men det visste ni väl redan.
 
Imorgon är det rafting och ikvälk ska vi ha fest med ballonger för Sara som fyllde år igår. Ciao!
 

"Jo, jag har minsann lärt mig språket för grisar idag."

Tjena Folket!

 

Nu sitter vi åter igen "hemma" i Antigua och har lämnat Panajachel och Anabella bakom oss.

 

Under månaden som har passerat har vi enbart pratat spanska i Anabellas hus; vilket såklart har lett till en hel del roliga missförstånd och misstag.
Här nedan är en del guldkorn av Carolinas och Anabellas mindre lyckade konversationer. Hoppas ni tycker det är lika kul som jag - delad glädje är dubbel glädje, eller hur är det man brukar säga?

 

Carolina till Anabella och hennes son:
C: "Skulle vi kunna hjälpa till med lavemanget?"
(Hon skulle säga disken..)

 

Andra tillfällen:
C: "Alltså vår stad är så himla lugn. På min gata tillexempel, där bor det bara mördare. Och alltid när man går ut så sitter de i fönstren och tittar fram bakom gardinen.
(På hennes gata bor det alltså bara pensionärer...)

 

"Det här är minsann ett riktigt fågelställe."
(Ett ställe för par).

 

"Det var jätteintressant! Vi fick följa med honom på en lektion där han lärde ut språket för grisar. Såhär sjunger man guatemalas nationalsång..."
(Hon försökte berätta när vi hade varit med talpedagogen och lärt oss språket för döva - dvs. teckenspråk.).

 

Vi avslutar det hela med en ca 10 min lång konversation mellan Carolina och Anabella:
C: "Alltså jag har tänkt på en sak. Skämten här i Guatemala är så annorlunda mot de i ex. Sverige."
A (ser lätt förvånad ut): Jaha, hur menar du då?
C: "Ja, jag vet inte om det har med kulturen eller något att göra, men skämten i ex. USA är liksom starkare."
A (lite mer förvånad): På vilket sätt då? Jag förstår inte riktigt..."
C: "Det kan ju ha någonting att göra med att jag inte talar språket så bra.. Jag förstår ju engelska och svenska mycket bättre.. så kanske det är så att jag förstår skämten där bättre än här.."
A (ser om möjligt ännu mer förvånad ut och kanske lite rädd.) : "Ja du kan säker det där bättre än jag.. Jag tror inte så mycket på magi."
C: "Va?"
(Nu kan ni kära läsare byta ut ordet skämt mot häxor - det var nämligen det Carolina suttit och pratat om. Värt att nämna är också att vi under samma måltid diskuterat Harry Potter. Stackars Anabella trodde ju att Carolina på riktigt trodde på allt det där, "häxorna i USA är liksom starkare..").

Hahaha.

 

Mina misstag behöver vi inte ta nu, dessutom är de så oräkneligt många att då skulle jag få skrivkramp. och det vill vi ju inte.

 

Allt det här ovan är sagt på spanska också dåva. Men det kanske jag inte behöver nämna.

 

Nu blir det kvällsdrink på Café Sky,

/Maria


Det här är vi med Anabella:

 
 

Lago Atitlan - En "PhotoShop'ad" värld

 
En dag gick vi upp och beskådade soluppgången. 
 
 
 
 
En annan dag promenerade vi genom kyrkogården (bilden på Maria och rutorna är gravar. De som inte har råd att köpa sig en markgrav skaffar sig ett "fack" istället. Så pyntas det fint.)
 
 
En tredje dag träffade vi hon som grillar majs.
 
 
En fjärde dag promenerade vi i indianbyn Pacanal. (Maria pratar andar med Venancia) 
 
 

Livet flyter vidare

Lite dålig uppdatering från mig men just nu så händer det inte så jättemycket. I måndags jobbade jag och sedan fikade jag med 4 andra ”utlänningar” i min ålder som bor i Beijing. Det roliga var att en av dem skulle åka till Hongkong samtidigt som mig så vi gör nu det tillsammans. Ska bli kul att ha sällskap med när man reser. Hong Kong blir inte förrän 4-6april.  I tisdag så var jag sjuk, men idag är jag på banan igen och jobbar. Hur går jobbet kanske ni undrar? Jo, det flyter på rätt bra. Får genomgångar i ungefär två timmar på förmiddagen och får sedan ställa frågor och sedan fördjupa mig mer i det som gick jag lärde mig på förmiddagen. Är kul att lära sig dock blir det rätt mycket dötid.

 

Ikväll så ska jag börja packa för imorgon kväll åker jag till Shanghai. Kommer nog inte ha möjlighet att blogga därifrån så kommer en summering av helgen på måndag.


Lite om Mayacermonin och att vi åt tamales. Enjoy.

Ni kanske vill höra lite om cermonin också? Den mest kulturella upplevelser vi skådat.

Förra veckan åkte vi ju nämligen rakt ut i ingenstans till en liten indianby, Pacanal. Här träffade vi två "Maya präster" som vi intervjuade till Maya-kultur-filmen som vi jobbar på. På eftermiddagen tog vi väskan med sakerna som vi handlat till andarna (mycket specifika mängder av blommor, 20 ljus, två icakassar med rökelser, två burkar coca cola, choklad, muffins, kanel och två flaskor starksprit) och vandrade ut i djungeln. Efter ett tag vek vi av från stigen och kom fram till "offerplatsen" eller vad man ska kalla det. En cirkel med en sten och en liten stengud.

Sen började cermonin. Vi hade formulerat ett tack till andarna som grund till hela cermonin. Detta handlade typ om att tacka Guatemala för att vi får vara här och lära och avslutades mycket vackert med orden "vi vill även tacka livet och be för ett fortsatt bra sådant" - ska det vara flummigt så ska det, tänkte vi.

Egentligen kan man väl inte säga att vi var särskilt delakiga, vi fick hålla ljus intill hjärtat som sedan tändes och fick lite ljuskraffs i håret. Maya- prästerna jobbade desto hårdare. I över två timmar pratade de med andarna, bad, sjöng och "offrade" våra saker. Sen var det slut och vi fick veta att vårt budskap var mottaget. Sen gick vi och tittade på ett bord i metall som de var sjukt stolta över och åt tamales tillsammans i det lilla bysjukhuset.

Pics coming soon...


Det är så vi gör film nuförtiden

Vårt filmprojektet har under dessa två veckor tagit vändningar åt alla tänkbara håll.

Utrustningen vi var ämnade att använda var en dator från 1990 utan varken internet eller fungerande program... Det är knappt ens värt att försöka dra hela "nu ska vi se hur vi kan lösa de här teknikproblemen"-historien.

(Ett tag tänkte vi till och med bära en stor HD tv över hela staden...-vi trodde det var en lösning alltså.)

I vilket fall så får vi helt enkelt klippa ihop hela köret hemma i Sverige. Där det finns tunnare teknik än 60 cm...

(Det är den här tekniken riktigt proffsiga fotografer använder!

Mugg + valfritt antal resturangmenyer.

- finns i DIN butik! )


Häng med kompisMaximon


Carolina vs Maria

Hur lika vi än må vara så finns det en markant skillnad mellan oss. Den ena tänker "den som spar han har" och den andra "njut för stunden, det är viktigast".

Detta visar sig tydligt när vi äter bullar med god deg på toppen.

Gissa vem som är vem?


En cykeltur jag aldrig glömmer...

Idag skulle ”smarta” Måns vara med på en lång cykeltur. Måns, personen som inte cyklat på riktigt de senaste 6åren, Måns som inte tränat kondition på 3 år.

 

Men jag tänkte att det kunde bli kul, cykla och träffa folk. Jag trodde fel.

 

När jag vaknar så är AQI över 300. För de som inte vet är AQI ett mått på föroreningar i luften. Och jag kan säga att 300+ är otroligt mycket, alltså riktig mycket! Och ”smarta” måns glömde ju såklart sitt munskydd så han ska cykla hela vägen i en av världens förorenade stad, när det är som värst. Det kommer inte bli jobbig...

 

När jag väl kommer till mötespunkten så är det första ledaren av gruppen säger: Detta är ingen sightseeing tur, utan vi gör det för att träna. Så vi kommer cykla snabbt. Jag börjar väl bli lite orolig här, men jag vill ju inte ge upp. Så vi börjar cykla, Och i början är vi inne stadskärnan. Ni kan tänka er hur det är, trafiken är helt galen, hur mycket bilar som helst och folket, vill jag knappt prata om. Så mycket folk! Då kan ni tänka er hur lätt det är att cykla i detta område med en cykel som inte hade bakåtbroms, vilket jag alltid har cyklat på. Inte lätt. Efter ett tag så minskar folket men då börjar det bli jobbigt. Jag har ju inte konditionen, men jag kämpar på. Efter en längre stund börjar jag få riktigt ont i rumpan, men det ska man väl få tror jag. Det börjar bli göra ont så jag måste stå upp stora delarna av cykelturen. Och vet ni hur jobbigt det är att stå upp så länge, OTROLIGT jobbigt!! Vi cyklar mot Fragrant Hills som det heter, ska vara en jättefin park och tillslut kommer vi dit. Det enda problemet, vi har cyklat för långsamt så vi hinner inte stanna så länge. Där var den belöningen borta.

 

Så vi åker hem och nu gör det riktigt ont i baken, något fruktansvärt. Jag måste stå upp hela tiden och jag orkar därmed inte hålla mig i den första klungan, men jag är inte i den sista. Så jag hamnar något mittemellan. Och ni som har sett på skidor vet hur kommentatorerna alltid säger, det är jobbig att åka själv. Och det är det. Något fruktansvärt. Tillslut så fixar jag det knappt med all smärta, men då stannar vi och jag får då reda på att min sadel har suttit fel under hela tiden! Den har suttit fel, DET HAR GÅTT ATT GÖRA NÅGOT ÅT DENNA SMÄRTA. Och vilket lättnad men då börjar nästa problem. AQI har stigit något fruktansvärt, Gissar på att den är uppe på 1500, okej, tror att rekordet är runt 700, men det var fruktansvärt förorenat. Det gick inte se så jättelång framför dig och det gjorde on i både ögon och hals. Men jag bet ihop och kämpade, det gjorde ont men tillslut så var vi framme. Och om ni undrar hur långt vi hade cyklat, så har jag ingen aning men det var JÄV.., förlåt inga svordomar, fruktansvärt långt. Vi var sammanlagt ute och cyklade, bara cykeltimmar, i 5timmar. 5timmar, 5 TIMMAR!! när jag inte har någon kondition, trafiken är tokig, jag cyklar med en sadel som skaver i baken, och det är fruktansvärt förorenat. Jo, du Måns som vaknade och trodde att det skulle bli en mysig tur, SKIT PÅ DIG.

 

Hur blev resultat:

Jag körde bara på en person, körde också på  en i gruppens mobiltelefon, vilar en förbannelse över mig och mobiltelefoner.  Men han tappade den framför mig så jag skyller på honom. Jag har nästan blivit kastrerad och jag kommer inte kunna skita igen för det gör så ont. Ja så en himla MYSIGT tur, var det ju inte.

 

Som tur var, va folket helt fantastiska. Otroligt sociala och roliga, vilket vägde upp allt. Har haft en av de bästa dagarna här i Beijing. Vi åt alla tillsammans och det var otroligt trevligt. Jag och två till skulle försöka ses mer och kanske gå ut någon gång. Så trots cykelturen så har det varit en bra dag!


Snart Argentina!

Just nu äter vi frukost på hotellet och väntar på att få gå in i bussarna för första gången och åka mot Argentina. Spännande!

Ett lite försenat inlägg från lördagen

Andra dagen i Chile och vi har GÅTT. Sitter på hotellinnergården, äter avocadomacka och känner en viss trötthet i fötterna, men det är det värt. Idag har vi till exempel gått upp på Santa Lucia-höjden (väldigt fin utsikt över Santiago), varit på fiskmarknaden, besökt en jättefin liten marknad där jag köpte en väska, druckit färskpressad juice, gått en smula vilse och sen hittat tillbaka igen och dessutom har jag fått en liten peng kastad på mig på en restaurang. Av personalen. Tog det som bakvänd dricks, tack tack!  
 
Imorgon klockan åtta går de rosa bussarna mot Mendoza i Argentina. Här i Santiago har det varit jättevarmt, men uppe i anderna där vi ska åka lär det vara liiite kallare. Så därför ska jag och Moa, en medbussresenär, snart gå in och packa om våra väskor så att de varma kläderna blir mer lättåtkomliga. Sen blir det kanske en liten sväng ut i stan för att fira sista Chilekvällen!
 
Lite bilder från igår och idag:
 
 

FRAMME!

Nu sitter vi på hotellet i Santiago, 48 timmar efter att vi träffades på Arlanda. Checkat in i fina rum med högt i tak och EXTREMT branta trappor. Bryter jag inte minst en tå innan vi åkt härifrån lär jag klara mig resan igenom! Idag har vi fått massa information, tagit en minirunda i staden och jag har bränt ena axeln eftersom jag är jag och jag måste bränna mig så fort jag kommer till varmt land.

Flygresan med byten och halvgod flygmat gick hur bra som helst fast jag glömt köpa stödstrumpor. Skönt va? Dock blev man inte så fräsch så funderar starkt på en dusch nu.

Hej hej så länge!

Kung fu och POPCORN!!

Var och såg en Kung Fu-show idag efter jobbet. Var riktigt häftigt att se. Bättre än jag hade förväntat mig, det var bra musik, coola rörelser och scenen var helt fantastiskt! Här är en bild på några av skådespelarna:
 
 
Men det allra bästa med showen var att man kunde köpa Popcorn!!! Så oerhört gott, har varit så otroligt sugen på popcorn de senaste dagarna. Har varit 4 olika köpcentrum och letat, har även varit på bi
o men det har inte funnits några. Men idag, så hittade jag det. Helt fantastiskt gott!
 
Ja, förutom showen så har jag även idag fått tågbiljetterna till Shanghai. Så torsdag kväll nästa vecka åker jag till en annan stad. Kommer vara där över helgen, ser framemot det!
 
/ en glad man som ätit popcorn
 

Vi planerar att rulla in i Santiago ...

... vi äter liksom hele tin!
Nu äter vi lunch på Arlanda trots en riktigt rejäl frukostbuffé imorse. Finns liksom inte så mycket att göra annars, det nya flyget går inte förrän kvart i sju ... Och det snackas redan om vad som ska ätas i Buenos Aires där vi ska byta flyg. Matresa!
 
 
Jag råkade dock beställa superstark wok. I äkta Månsanda ger jag den 5/10 i betyg. 
 
Hoppas nästa uppdatering från mig blir lite mer spännande. (Alltså: hoppas vi lyckas komma iväg denna gången och slipper spendera ännu ett dygn här, för även om flygplatsen är fin är det inte speciellt lätt att hitta äventyr och nya upplevelser ...)
 
 
 Matbild!
 
 

Santiago Atitlan

Holahola! Que pasa?

Nu är syster Elin påväg till vår del av jordklotet (typ iallafall, Arlanda räknas!), bror Måns i Kinaland och vi sitter för tillfället och dricker lyxkaffe i Santiago Atitlan. Helt otroligt vilka internationella ungdomar vi är kompisar!

Vi lever och frodas till er som tvivlade efter längre uppehåll från bloggandet. Men frukta icke, vi ska minsann uppdatera er om senaste aktiviteter. Senaste dagarna har vi fått vara med om otroligt häftiga saker! Vi åkte med Anabella upp till Pacanal, en litenliten indianby uppe i jungelbergen. Vi intervjuade två traditionella Mayapräster och vandrade sedan upp till en offerplats för att utföra en cermoni. Vi återkommer med utförligare utläggningar.

Idag har vi sagt hej till Maximon, en trägud som bor hemma hos indianfamiljerna och blir omhändertagen som en riktig människa. De byter kläder på honom varje dag, sjunger lite för honom och ser till så att hans cigarr jämt brinner. Mycket sympatisk träman.

(Bilder inom snar framtid)


Stockholm är också fint.

Flyget idag blev visst inställt på grund av snön, så vi får ta en hotellnatt och åka mot Chile imorgon istället. Men vi deppar inte, för vi fick gratis bilar som kompensation!  
 
 
Godisbilar alltså.

Krama 再见

Vet inte om jag lukar illa eller om de har en annan Hejdå-kultur i Kina. Efter jobbet åt jag tillsammans med en kollega och när vi skulle säga hejdå, försökte jag krama henne. Hon ryggade dock snabbt undan, gav mig en klapp på axeln och sa vi ses. Tror mer på att det inte är så vanligt att man kramas hejdå, än att jag lukar illa men man vet ju aldrig.

 

Förutom denna händelser så har jag bokat resa till Shanghai nästa helg, ska bli riktigt roligt. Har också fått reda på att nästa vecka börjar det riktiga arbetet på jobbet. Mina kollegor är så snälla att de har gjort ett tvåmånaders schema för mig så jag har något att göra. Kommer bli en blandning av utbildning och att hjälpa till, ser framemot det.

 

Bara en liten kort uppdatering från mig. Gjorde två inlägg på en gång så skrolla ner så ni inte missar ”vad har Måns testat del 2. ”


Vad har Måns testat? del 2

Här kommer del två på denna lilla bildserrie. Vill först bara säga att mina kompanjoner på denna blogg måste vara riktigt stolta över mig. Jag testar så mycket som möjligt och äter 80% grönsaker. Trodde aldrig jag skulle äta så mycket grönsaker. 
Har tyvärr glömt att fota allt jag har testat.
 
Vad: Grönsaker och ägg i en gryta. 100% vegetarisk, det ni!
Betyg: 7,5/10
Kommentar: Var riktigt gott, svårt att beskriva hur det smakade men jag blev mätt och tyckte det var gott. 
 
Vad: En otroligt stark krydda
Betyg: 0/10
Kommentar: Denna stod på bordet när jag åt det på bilden ovanför. Trodde det var ketchup så hällde på en del, det var det inte. Fick ner mig 4 stora Color den här måltiden
Vad: Nuddel och biffsoppa
Betyg: 5/10
Kommentar: Var ungefär lika mycket kött som det är i sopporna man får i skolmatsalen, så det drar ner betyget. Annars helt ok.
 
 
Vad: Något starkt kött och gröna saker till
Betyg: 3/10
Kommentar: Oerhört starkt, och eftersom det inte serveras dricka till luncherna så var det svårt att få i sig allt. Köttet innehöll även senor som var riktigt jobbiga att tugga, såg dock dagen efter att man skulle äta runt senorna. 
 
 
 
Vad: Degknuten ,med grått grejer inuti
Betyg: 0/10
Kommentar: Lustig konsistens, såg äckligt ut och smakade inte gott. 
 
 
Vad: Världens minsta pizza
Betyg: 6/10
Kommentar: inget exotisk med den här. Ville bara visa hur små pizzorna är här i Kina om du tar en liten, i Sverige är de lite större...
 
Vad: Hot-pot, liknande Fondue.
Betyg: 5/10
Kommentar: tyvärr var det inte lika gott som jag hade hoppats på. Dock berodde det på att Amanda, som jag åt med, inte visste att jag gillade kött så det var mest grönsaker. Kan nog bli bättre nästa gång.
 

Lilla Måns blir stora Måns

Börjar känna mig mer och mer vuxen. Först fick jag ett ”kontor”, sedan visitkort och nu har jag varit med på en sådan här mässa, där affärsmän går runt och tittar på saker och delar ut sina visitkort. Sen att allt var på kinesiska och ingen ville ha mitt visitkort är en annan sak, jag kände mig lite äldre. Efter mässan var vi också på tre föredrag, dock var ett på engelska med en stor tyskbrytning och resterande två var på kinesiska. Kan väl säga att man hade svårt att hålla ögonen öppna i 2timmars föreläsningar som man inte förstod något av, men det var en upplevelse. Här är lite bilder från mässan

 

:
 

 

 

Har idag även testat på att åka buss. Utvärdering:

Fördelar:

-          Mindre folk än på tunnelbanan

-          Du får sitta ner

-          En jättetrevlig kollega som med lite knackig engelska hjälper dig och berättar om allt vi åker förbi

-          Sparar 1,2kroner

Negativt

-          Luktar lite illa

-          Tar längre tid

-          Otroligt hårda sätten

-          Svårt att hitta till busshållplatsen

-          Svårt att veta när man ska av

 

Får se om jag åker någon mer gång. Annars det som hade mest intryck på en idag var när man gick till busshållplatsen. När man går till tunnelbanan går man alltid ut igenom den högra utgången men nu gick vi ut genom den vänstra och då kom man till ett liknande slumområde. Små och ostabila hus, skräp överallt och magra personer. Otroligt att det bredvid flera höghus och en jättestor galleria kan finnas ett sådant här område, här ser man verkligen problemet med Beijing och Kina. Det satte ett stort intryck på mig och gav mig en tankeställare.  

 

/ en vuxen människa


En spännande vardag

Har varit med om två lite spännande saker idag.

 

Den första skedde på jobbet vid ungefär 15:00. Det började spelas musik och kollegorna runt omkring mig ställde sig upp. Man följde ju efter flocken så även jag gjorde det. Och som på ett pistolskott så började alla gympa, väldigt konstiga övningar var det, såg otroligt fjantigt ut. Men man ville ju vara en i gänget så man försökte hänga på. Gick väl sådär, man orsakade många skrattanfall. Förhoppningsvis lär jag mig med tiden.

 

Det andra skedde efter jobbet då jag gick till ett Spa. Nästan allt var på kinesiska så var lite svårt att beställa men såg att det stod fötter på ett av alternativet, så jag valde det. Det börjar med att jag leds in i ett mysigt rum där jag får ett par pyjamasbyxor och beställa något att dricka. Jag beställer apelsinjuice men jag får citronvatten, vet inte vad som blev fel. Jag får sitta där en stund i min ensamhet och undrar om det är bara detta som kommer ske, men just då kommer det in en man med en balja med grejer i som jag ska stoppa fötterna i. Var riktigt varmt och skönt. Sitter där i tiominuter till jag igen börjar fundera om detta är allt. Då kommer nästa person in, nu ska de massera mina fötter tänker jag. Men icke sa nicke, Hon börjar massera mina axlar och armar. Detta har jag inte beställt men jag bara njuter. Men till slut kommer det in en till person som ger mig en otrolig fotmassage. En bra upplevelse och det visade sig att drickan och den andra massagen ingick.

 

Såhär spännande liv har jag en vardag!

BTW, fick även mina visitkort idag.

 

/En kille med välmående fötter


Två dagar kvar till avfärd och jag gör ett halvseriöst packningsförsök.

 
Som Måns skulle sagt: Det blir ofta för mycket.
 

Byte av rum

Har nu äntligen fått byta rum till ett enbäddsrum. Blev en väldigt komplicerad sak då personerna i receptionen inte kan Engelska. Skulle egentligen bytt i onsdags, blev framflyttat till fredag men då hade de inget ledigt rum. Så idag vid elva skulle jag byta rum, jag bytte rum - dock till ett tvåbäddsrum. Packade upp alla mina grejer och fick sedan reda på att jag hade fått fel rum. Det var bara att packa ihop alla grejer och byta rum. Så Tillslut löste det sig, vilket var skönt. Såhär ser det ut:
 

 

 

Förutom strulet med Lägenheten så har det varit en skön dag. Mest slappande men vid 19:30 så bjöd Kelly, en kollega, och hennes man med mig till en kinesisk restaurang. Var riktigt trevligt och maten var också god. Var någon blandning av massa olika saker, allt från bläckfisk till morötter. Fick dock höra av mannen att jag såg ut som jag var 16år, men annars var de båda trevlig.


Work Work Work

Tjabba Tjena Hallå

 

Hemma från min andra riktiga arbetsdag, (de första var igår) Och hur är det att jobba? Tyvärr så är Chefen inte är denna vecka vilket gör att jag inte har så mycket att göra på jobbet då ingen vet vem som ska ta hand om mig. Det har dock gått bra tack vare Amanda, en tjej på jobbet, som hjälpt mig så mycket som möjligt. Igår hade hon en presentation för mig om företaget och hennes avdelning. Jag åt lunch med henne också och hon är jättetrevligt. Vi skulle även försöka ses utanför jobbet vilket känns skönt så man kan prata med någon människa. Amanda gav mig även massa dokument jag kunde läsa om företaget och dess produkter vilket jag hann med lite igår och jag gjort hela dagen idag. Har varit två utbildningsdagar, jag har även försökt hitta information på nätet för att kunna så mycket som möjligt.

 

Det är dock mycket dötid, men det har inte gjort så mycket för mig. Jag har kunnat planera resan och hitta olika guidade turer så det har varit rätt skönt, kan dock bli jobbigt i längden.

 

Jag jobbar 9-18, men är inte hemma förrän sju på grund av allt folk. Detta gör att man är fruktansvärt trött efter jobbet och orkar inte med någonting vilket är tråkigt. Jag vill ju utnyttja tiden så mycket somen möjligt

 

/ en trött kille


Barnafödselkonst på Hospitalitot

Hej & Hopp!

Idag har vi haft vår sista dag på hospitalitot, känns lite sorgligt faktiskt, alla där är sjukt söta och snälla (när dom inte tvingar oss göra saker vi inte klarar av, vilket dom iochförsig försöker med hela tiden). Men vi ska dit en snabbis på torsdag igen - varför förstod vi inte riktigt men den som lever får se.

Idag (vi orkar inte skriva om dom andra dagarna, dom får ni läsa om senare - i våra memoarer) har vi varit med på en skola för utvecklingsstörda barn. Vi har skrivit "m, ma, mi, me..." till förbannelse och sytt en toalettrulleshållare. Det var ungefär det. Sen har vi agerat tolk också. Från spanska till engelska till några fysoterapistudenter från USA som gjorde snabbvisit. Vi höll en rundtur på sjukhuset och försökte hålla isär svenska, engelska och spanska. Lite kulturella och bildade kände vi oss minsann.

Värt att nämna är också att vi besökte ett nationellt sjukhus i Solola igår förmiddag. Väldigt annorlunda från Sverige och väldigt annorlunda från hospitalitot som är finansierat med donationer istället för pengar från staten.

Och! Inte att förglömma! Eftermiddagsprojektet igår och idag. Carolina den begåvade Wetterstad har fått den stora äran att måla en tavla till "salen där barnen föds" (vad säger man på svenska?). Så det har hon gjort. Här nedan ser ni resultatet. (Maria hjälpte till så gott hon kunde med att sjunga, tvätta penslar och massera sjuksköterskorna som jobbar på hospitalitot.. det senare hjälpte kanske inte Carolina men definitivt deras extremt spända nackar.).


Bild 1&2: Carolina skapar.


Maria hjälper till.

Det finfina slutresultatet.

 


Carolina har svirat om till festutstyrseln, fixat håret och är redo att gå på kalas.


Vad har Måns testat? del 1

Både släkt och vänner var oroliga för hur jag skulle klara maten i Kina. Skulle lille Måns våga testa någonting. Jag tänkte här visa dem att jag inte är så kräsen som många tror genom att starta en bildserie där jag visar delar av vad jag har testat i matväg.
 
Vad: Jordgubbar doppad i någon sockerblandning som är smält
Betyg. 2/10
Kommentar: Var inte alls gott, smakade kemikalier, till och med jordgubbarna smakade konstgjorda.
 
Vad:Grillspett som jag dock inte vet va det var på, men konsistensen var lite lik champinjoner. 
Betyg: 5/10
Kommentar: skulle varit uppe och snosat på betyg 7 om jag inte skulle sagt ja till den där förbannat starka kryddan man fick på.
 
Vad: Något bröd med kött och någon krydda på, vet inte riktigt vad alltsåg: 
Betyg 5/10
Kommentar: Detta är en Kinesisk frukostmåltid, jag är ingen jättefrukostätare och därför drar det ner betyget. Var annars helt ok.
 
Vad: Lunch på jobbet. Ris och sedan någon röra med kött, potatis och något annat som hade jättekonstig konsistens. Även en torr brödbit.
Betyg: 6/10
Kommentar: En god lunch helt enkelt.
 
Vad: Peking anka7
Betyg: 6/10
Kommentar: Trodde det skulle vara godare, men tyvärr var skinnet på köttet alldeles för sött, utan det skulle det nosa på betyg 8.
 
Vad: Lunchen vi fick när vi beöskte muren. 3 rätter hade lite kyckling i sig resten är grönsaker
Betyg: 8/10
Kommentar: Var väldigt gott trots alla grönsaker, har börjat gilla ris mycket också. Även väldigt mysigt att dela mat med andra.
 
Vad: Katt, orm och Hund
Betyg: Katt 5/10, Orm 2/10 Hund 2,5/10
Kommentar: Katt var faktiskt helt okej, orm smakade blä. Hund var svårt att äta då det var så knapprigt. Inget jag kommer äta igen
 
Vad: skorpion
Betyg: 2/10
Kommentar: var sjukt svårt att äta, väldigt knapprigt och jobbigt. Det jag dock fick i mig smakade mest salt
 
 
Det är lite av vad jag har testat än så länge. En stor skillnad mot Svensk och kinesisk matkultur är att i Kina dricker man oftast inget till maten. Om man väl dricker vilket är ovanligt är det något varmt typ te eller varm ljuice.
 
 
Idag lämande även min far mig. Vi har haft otroligt roliga dagar så nu börjar äventyret på riktigt! Känns väldigt spännande men är även rolig. Det stora orosmomentet är det sociala livet. Det finns få västerlänningar att träffa och de som är här, stannar bara i en vecka. Förhoppningsvis så vill kollegorna på jobbbet umgås dock är de flesta lite äldre. 
 
/ En glad men orolig kille
 

What a wonderful day

Har idag sett det vackraste jag någonsin sett. Var helt otroligt. Kinesiska muren och utsikten där omkring.

 

Dagen började med att vi åkte med en guidad tur till muren. Vi åkte inte till Badaling dit de flesta turister åker utan till ett annat ställe. Det var jag, pappa och 6 personer till. När vi äntligen kom fram. Vilket magisk utsikt det var. Man har sett bilder på muren och utsikten men det är en  helt annan upplevelse att se det med sina egna ögon. Jag började nästan gråta så vackert det var. Kommer komma lite bilder. Det som också var skönt var att få träffa andra västlänningar och prata lite. Det var en man från Grekland som var riktigt trevligt. Vi var de enda i vår grupp som kämpade oss till den högsta punkten, vilket var riktigt jobbigt men värt det med tanke på den otroliga utsikten där uppe. När vi hade gått runt på muren i tre timmar samlades vi alla och åt en kinesisk lunch. Var riktigt gott, det godaste jag har ätit här i Kina. Bara den här trippen till Muren var värt hela min resa till Kina, rekommenderar alla att åka dit.

 

Pappa och jag vill dock se mer saker när vi hade kommit tillbaka så vi drog till himmelsfridens torg och vandrade runt lite där. Det är finns väldigt mysiga gator runt torget och den förbjudna staden. Vår turistdag slutade i Os-parken på kvällen som också var otroligt fint när den var upplyst. Det var en helt fantastisk dag med många fina utsikter och vyer.

 

 

 

 / en överlycklig kille


Bilder so far

Här kommer lite bilder från tiden hittils
 
En bild på mitt och pappas rum!
 
 
Utsikten från vårt hotell
 
Jag och pappa besöker den förbjudnastaden
 
Den högsta byggnaden i den förbjudnastaden. 
 
 
I den förbjudnastaden träffade vi brorsonen till den sista kejsaren. (känns lite som vi kan ha blivit lurade, men tror inte det) han målade lite för mig som ni ser på den gula grejer framför!
 
barn spelar pong! det gamla spelet, om ni kommer ihåg
 
 
Kan man köpa bebisar till barn? spännande affärer det finns i kina
 
 
Utanför Silkmarkande, den kändaste marknaden i Beijing. Var en speciell upplevelse där försäljarna var väldigt nårgågna. jag och pappa lärde oss dock pruta och mot slutet var vi riktigt dukitga.
CCtV-byggnaden. den coolaste byggnaden jag har sett! den är så fruktansvärt stor!
 
Santilin gatan. Den stora bargatan i det europeiska centrat. Var konstigt att komma hit, Här var det som vilken storstad som helst i Europa. Var lika dyrt och fanns samma affärer.  
 
Bildbevis på att jag varit på ett reningsverk i Kina. Nämn en person som har varit på det?
 
 
Min arbetsplats på kontoret. Hade min första riktiga arbetsdag. Dagens stora upplevelse var att ta sig till jobbet med spårvang under rusningstid. Har aldrig blivt puttad och intryckt så mycket.

Spännande toabesök!

Känsliga läsare varnas,:D
 
 
Har idag varit med om en spännande sak!
 
 
Efter att ha besökt ett reningsverk,(hur många har besökt ett kinesiskt reningsverk? Känner mg otroligt cool just nu!), och var påväg tillbaka till kontoret behövde jag uträtta mina behov om man säger så. Vi får snabbt stanna och jag hittar en McDonalds och springer in på toa. Där möts jag dock av en syn jag inte var beredd på eller ville se. Det är ett hål rakt ner i marken, ingenstans att sitta. Blev en spännande toaupplevelse som jag inte vill göra om. Men nu har man upplevt det!

Det va dé. Diarré.

(Vi är i Chichicastenango och har internet, så lika bra att passa på...)
 
Igår gjorde vi någonting aningen ovanligt. Vi blev, ja...TVINGADE att hålla en utbildande föreläsning om diarrésjukdomar på spanska inför hela indianska patientskaran.
 
Såhär lyckades vi sätta oss i den situationen:
Vi sa: Nej, vi kan tyvärr inte hålla i den här föreläsningen själva. Ser du vi pratar inte så mycket spanska!
 
Sjuksköterskan som liknar Ursula i den lilla sjöjungfrun nickade då lite åt oss och bad oss att sitta ned och vänta på doktorn som istället skulle ta hand om "charlan"-föreläsningen. Sen tog hon saken i egna händer och visade in alla indianer i föreläsningssalen. -
 
Så, nu får ni börja!
 
-Men vi kan inte.
 
Så pekade hon in oss i rummet, vände på klacken och gick.
 
"Godeftermiddag allihop! Vi är från Sverige och kan knappt spanska men nu ska vi prata lite om diarré med er!"
 
Det ni! Det är ingenting man gör var dag!
 
Vi delade ut egengjorda flygblad också, färgen har vi själva målat dit med kritor. Som ni förstår är vi på gränsen till utbrända.

 


I Panajachel kan man bo.

(För er som inte vet och som inte har varit inne på vår fanpage på ett tag.)

Vi bor just nu hos Anabella, en läkare i Panajachel vid Lake Atitlan (googla det, typ det finaste stället på jorden!). Anabella är världens sötaste, verkligen! Vi kände oss hemma där direkt.

Just nu jobbar vi på ett hospitalito, helt enkelt ett minisjukhus i en liten indianby högt uppe i bergen. Här hjälper vi till med lite av varje; vi har varit med på talpedagogik, fysoterapi, läkarundersökningar, dagsverksamhet för förståndshandikappade barn mm. Hospitalitot ligger drygt en timme upp i bergen från Pana. Och resan dit är minst lika spännande! Ibland får man helt plötsligt en unge hivad i knät- "Här. Håll." Och ibland en tant. Eller en kvadratmeter majs. Man vet aldrig!

Sen! Om typ en vecka ska vi börja ett nytt projekt med Anabella. Hon är väldigt insatt i "den traditionella Mayamedicinen", dvs. att använda växter som medicin. (Imorse hjälpte vi henne att blanda olika torkade växter till olika preparat, som att baka men hundra gånger coolare. Och bakning som medför hundra gånger mer dammskador på lungorna-vi kommer antagligen hosta infektionsdödandemedecinalblad hela månaden framöver). Iallafall som "slut" på detta arbete ska hon göra en informationsfilm och vi vet inte riktigt hur detta hände men vi är hennes filmteam. Kort sagt. Vi ska filma och klippa ihop. Så nästa helg ska vi åka med henne till en by, vara med på en traditionell Mayacermoni(och som vi förstod det ska den vara FÖR oss. Vi ska tacka andarna och Guatemala för att vi får vara här och lära oss om livet - kort sagt), intervjua några kunniga och filma.

Hutt!


Tre goda ting från ANINI som vi glömt att berätta om

En tisdag på ANINI var det så kallad "Carnaval". Det innebär, som vi förstod det, att barn och vuxna kastar urblåsta ägg fyllda med färgglatt pappersskrafs (pica-pica) i håret på varandra. Och alla är jätteglada! Det var liksom det vi kom fram till. Anledning: okänd.

Dia del Cariño-Alla hjärtans dag
Då var det fest i matsalen på Anini. Och nu menar vi ingen liten mesfest utan det var verkligen FEST (nej Måns, ingen alkohol och ja Måns, det kan vara FEST utan alkohol..). Vi uppträdde med de andra volontärerna med en liten dans. Folk skrattade. Åt oss. Men vi gav lite glädje iallafall till de små barnen. Sen kom det bästa... Fri dans! Ni ska få se film på detta någon gång, barnen hade verkligen kul.. Vi också såklart! Soundtrack: Opa Gangnam style(på repeat)

Det var filminspelning på Anini när vi var där också. Vi hjälpte till med det vi kunde och fick även den stora möjligheten att träffa en känd guatemaltetisk sångare (!!!). Fast vi fattade inte att han var känd förrän efteråt. Vi fick även erbjudande att sminka denna kända sångare. Det tackade vi artigt nej till.

Två bilder från The Party


Schnitz

Lite lunch - vi tar det lunch som Raffeman skulle sagt.


Reflektioner från dag 1 & 2

Reflektioner:

 

·         Det är sjukt mycket folk!

 

·         Mannen som uppfann kösystemet missade att det fanns ett Land som heter Kina.
          Här är armbågarna dina bästa vänner

 

·         På tal om män som ingen bryr sig om så är rödagubben (trafiklysen) ett typ exempel på det.
          Både bilar och folk struntar i det. Här gäller det att vara på rätt sida av en kines så kinesen blir
          påkörd istället för dig.

 

·         På tal om män, det är sjukt mycket folk här!

 

·         Väldigt få européer, Är nog ensam i området att inte ha svart hår och komma från
          Kina i mitt område. Har bara sett 10europeer idag och då har vi ändå varit på turistställen.

 

·         Allt är på kinesiska! Visst vi är i Kina och de pratar kinesiska men när man går in till en
          turistinformation  så  vill man inte mötas av att allt är på kinesiska. Om man väl hittar en person
          som kan engelska så stämmer inte det. Det gills inte om man kan säga hej på engelska

 

·         På tal om ingenting, det är sjukt mycket folk!

 

·         Vill du visa att du kan modet ska du ha två extra öron gjorda av tyg i håret. Funkar alltid

 

·         Om du blir trött på att gå ska du stanna vid en trapputgång till en affär sätta dig på huk och ta en
          cigg. Verkar vara på det sättet man gör det här

 

·         Alltså det är en del folk här

 

·         Tydligen är det förnedrande mot taxichaffören om du ta på dig bältet, vilket gör resan lite mer
          spännande

 

·         Är du en kvinna i 60-års ålder och är rastlösa ungefär vid 8-tiden på kvällen gå då ut och börja
         dansa lite random, alltid någon som kommer joina dig

 

·         En måltid tar tre ggr så längre tid att äta här än i Sverige. Vet inte om det beror på maten eller de
         där förbannade Pinnarna.

 

·         Det är en del folk

 

Lite små reflektioner från Mittens rike. Jag frodas och mår bra för de som undrar!

Har besökt förbjudna staden och gått i världens fridfullaste Park, aldrig känt sån harmoni någonsin. Sen har jag mest strosat runt med min far på olika gator. Beijing är en väldigt speciell men fin stad.


KINA!!! 中国!!!

Framme!
 
Är nu efter en lång resa äntligen framme. Oron började komma igår och under resan men när jag väl kom hit blev jag lugnt. Mina blivande kollegor är jättesnälla och tar hand om mig. Jag kommer få följa med dem på olika uppdrag och försöka hjälpa dem så mycket jag kan. Så jag kommer ha fullt upp på jobbet! Det var heller inga problem att ta ledigt en måndag eller fredag om jag vill bort en helg. Sekreteraren är extra snäll och har visat runt mig hela dagen och frågade om jag ville komma till hennes lägenhet någon helg. Så just nu känns det riktigt bra.
 
Min lägenhet är också jätte bra. Jag får den städad två ggr i veckan och får lämna in kläder till tvättning. Den har även en fin utsikt! Kunde inte vara nöjdare. Nu ska jag kolla på kinesiskt underhållningsprogram.
För den som undrar så är tidsskillnaden 7timmar plus mot Sverige.
 
En glad Mås

RSS 2.0