< Till bloggens startsida

Första dagen i Krakow

God kväll byggbussen!

Nu sitter vi i vår jättefina lägenhet mitt i Kazimierz (en supermysig gammal stadsdel i Krakow). Vi har precis kommit hem efter att ha spenderat några fantastiska timmar på stadens opera. Lucia di Lammimore avnjöts och det var fem mycket nöjda åhörare som lämnade byggnaden efter tre akters underhållning (Mari för att hon fått se sin favoritopera, vi andra för att vi för första gången fått se detta fenomen och kommit på att vi gillar det!).

Vi började dagen med att stiga upp vid den mycket angenäma tiden 04:30 för att ta en taxi till Lublins tågstation. Vid lunchtid anlände vi till Krakow där vi mötte upp Beata - en polsk dam vars lägenhet vi hyr under vår vistelse här. Efter att ha ätit lunch och strosat runt i de gamla kvarteren så blev vi oerhört tilltalade av de gula turistbussarna som ständigt passerade på gatan. Därför bestämde vi oss för att följa med en sådan fin buss. Turen innefattade de judiska kvarteren, Kazimierz, och det judiska ghettot. Eftersom den svenska inspelade rösten som skulle agera som guide var svår att förstå (vi befarar att Google transalte hade ett finger med i spelet) blev vi istället guidade på engelska. Vi besökte synagogor, monument och andra platser som vittnade om historien. En av dessa platser torget där det deporterade judarna fick vänta på avgångar till koncentrationslägren. Idag står det ett stort antal stolar av järn på torget som symboliserar de möbler som kastades ut på gatan och som en gång tillhört de deporterade judarna.

Vår söta chaufför gick med på att köra oss till operan för att köpa biljetter. Det var lättare sagt än gjort. Att vara vilse på motorvägen i en gul turistbil som max kör i 40 km/h är rätt spännande. Lyckligtvis slutade denna resan bra, vi fick våra efterlängtade biljetter och Mari var lyrisk.

Opera har en läkande kraft precis som Mari så bra sa: När man går runt och ser vilka hemskheten människor kan utsätta varandra för kan man komma ihåg att vi även kan göra vackra saker. Såsom opera.

Sedan utforskade vi Polens dansgolv och släppte loss i en rungande dans med härliga polacker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0