< Till bloggens startsida

Torsdag i Warszawa

Hej byggbussen!
Idag har vi haft en spännande tur med en annan buss (men vi gillar fortfarande dig mest!) Under tre timmar åkte vi på en guidad tur genom Warszawa. Vi fick information om allt, från kungariken och parker till militärokupationer och matställen. Om allt däremellan och lite till. Vår trevliga och kunniga guide, med ett svårt polskt namn, hade delat upp turen i tre delar. Först åkte vi till de diplomatiska områdena där vi fick se de fina gamla byggnaderna som ännu idag står kvar och används som ambassader och andra stadshus. Den tyska överklassen hade använt husen som bostäder, därför var många av dem intakta efter kriget. Vi strosade i den kungliga parken. Den underbart fina och harmoniska kungliga parken. Att hon berättade om historien för de speciella byggnaderna när vi passerade dem gjorde att turen blev intressant.
Sedan fortsatte vi till det forna judiska Ghettot. Hon visade oss byggnader och gator som hade överlevt kriget. Detta gjorde att vi fick en inblick i hur det en gång såg ut i Ghettot och hur den judiska befolkningen levde. Vi passerade många monument som symboliserar speciella händelser och hjältar som betytt mycket för historien.
Vi avslutade turen i den bedårande gamla stadsdelen. Där berättade hon om den tidigare historien i Warszawa. Om hur namnet har uppkommit och om hur den svenske kungen påverkat staden. Men det mest intressanta var när hon visade bilder på byggnaderna vi stod vid efter kriget var slut så vi kunde jämföra med verkligheten idag. På bilderna var det i princip bara ruiner kvar. Den polska befolkningen hade byggt upp allt igen precis som det en gång varit med hjälp av bilder och teckningar.
Vi tror att det hade svårt för oss att hitta all denna information och platserna utan guidens hjälp. Man fick se saker som man egentligen inte trodde handlade om andra världskriget, men hon kopplade ändå ihop allting och man fick en bra helhetsbild. När man vet mer om hela Warszawas historia är det lättare att förstå hur det kunde bli som det blev.
Lunch. Det behövde vi alla. Vi åt på en "milkbar",ett typiskt matställe som levt kvar från den kommunistiska tiden. Syftet var då att även den fattige skulle ha råd med ett gott mål mat. När vi klev in genom dörrarna möttes vi av en barsk polsk kvinna som vi beställde lite olika sorters soppor av. Traditionella, kulturella, polka soppor. Trots att maten var utmärkt kostade det lika lite som förr. Det kändes på något sätt väldigt genuint!
Starkaste intrycket för oss alla idag var det "judiska historiska institutet". Där såg vi en film om Warszawas ghetto. Den var så osensurerad och grov att man kunde föreställa sig hur det var att leva i Ghettot. Man kunde för första gången sätta sig in i människornas liv. Hur vi reagerar när vi ser så här hemska och sorgliga saker är helt individuellt.
Sedan var Carro och Elin på ett långdraget biljettköparäventyr. Maria och Mari satte Måns i en taxi som körde iväg honom till ett Upprorsmuseum och själva åt de välbehövlig glass.
När vi hade upplevt mycket och skaffat många nya lärdomar kände vi att vi behövde roa oss. Därför bestämde vi oss för att gå på en balett på operahuset. Vi kämpade och gjorde allt som stod i vår makt för att få biljetter men ack nej. Vi gick och åt på en mysig polsk resterande istället.
Nu ska vi sova gott för att åka med tåget till Lublin imorgon. Det kommer faktiskt bli lite ledsamt att lämna El Hostel <3...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0