< Till bloggens startsida

Barometern 28/1- "Hur kunde förintelsen ske?"

 
Foto: Johanna Eriksson
Elin Johnsson och Maria Arvidsson i fackeltåget när det anländer från Kalmar Slott till den judiska begravningsplatsen på kvällen av Förintelsens Minnesdag.

Hur kunde förintelsen ske?


Kalmar i går 20:31 | Uppdaterad i dag 10:36

Hur kunde det oerhörda ske, nazisternas folkmord på sex miljoner människor under andra världskriget?

 
Foto: Johanna Eriksson

? Fortfarande finns det inget vaccin mot människans ondska utan information är det viktigaste medlet för att förhindra främlingsfientlighet och intolerans och stoppa en ny förintelse sade Jonas Hellberg, (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, då han talade på den judiska begravningsplatsen. 

Sextiosju år efter de Allierades befrielse av de överlevande fångarna i dödsläget Auschwitz i det forna Nazi-Tyskland i januari 1945 uppmärksammades på fredagen den av FN utlysta Förintelsens Minnesdag.
Under en föreläsning i Kalmar Slott berättade elever om en resa till Polen i höstas i sökandet efter spåren av Förintelsen.

– Det var en oerhört tuff resa. Vi hade förstås läst på innan. Ändå var svårt att ta till sig att detta verkligen har hänt, att se spåren efter Förintelsen i verkligheten och försöka förstå, sade Måns Axelsson.
Tillsammans med Karolina Wetterstad, Maria Arvidsson, och Elin Johnsson, som alla går tredje året vid Lars Kaggskolan, har han projektjobbat. Nu vill eleverna berätta om vad de upplevt, lärt sig, och om arbetet mot främlingsfientlighet och intolerans idag.

– Vårt mål var inte enbart studera Förintelsen utan att se hur den steg för steg genomfördes, sade Maria Arvidsson.
Christer Mattsson, Levande historia, föredrog.

– Jag tycker att insikten om förintelsen har ökat sedan mitten av 1990-talet tack vare all information i nya böcker, artiklar och filmer. Idag har jag talat om förövarna, och försökt att förstå varför de gjorde som de gjorde. I det tyska samhället fanns en utbredd uppfattning om att de ville bli av med judarna. Hur de skulle försvinna fanns olika uppfattning om, säger han.

– De som sedan utförde massmorden var faktiskt en ganska liten grupp drivande personer. Det kunde ske eftersom folk i övriga samhället var tysta och lät det hända.
Arrangörer var Kalmar kommun, Antidiskrimineringsbyrån Kalmar, Länsstyrelsen i Kalmar län, Forum för levande Historia, Samfundet Sverige-Israel och Lars Kaggskolan.

Jörgen Danielsson
[email protected]
Telefon: 0480-591 65


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0