< Till bloggens startsida

Sveriges Radio - "Dagen då alla mindes helvetet"

Måns och jag blev lite oförberätt intervjuade av Sveriges Radio!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dagen då alla mindes helvetet

Publicerat: fredag 27 januari kl 16:26

Koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/Scanpix.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Sedan 2005 har dagen därför varit den internationella minnesdagen för förintelsen. I dag uppmärksammades den på Kalmar slott.

Måns Axelsson och Carolina Wetterstad har tillsammans med två vänner gjort ett projektarbete om intolerans under sitt sista år på Lars Kaggskolan i Kalmar och i samband med det så studerade de även förintelsen. Och de P4 Kalmar pratar med säger att det är just ungdomarna som måste minnas förintelsen för att det som hände under andra världskriget inte ska glömmas bort.

Besökte koncentrationsläger

Som en del av projektarbetet så besökte gymnasieungdomarna ett koncentrationsläger, något som Carolina Wetterstad tycker alla borde göra för att minnet ska leva vidare.

– Saken är den att hur mycket man än läser om det och hur mycket man än förbereder sig på det innan så kommer vi aldrig någonsin kunna förbereda oss så mycket så att vi förstår hur det är att stå där. För när vi väl var på platsen så är det stämningen som man kommer ihåg. Stämningen och kylan. Det ligger så mycket ondska och sorg i luften, säger hon till P4 Kalmar.

Anders Andersson (C) har också, tillsammans med några fler från Kalmar kommun, varit på studieresa i Polen för att studera förintelsen.

– Jag minns den oerhörda omfattningen och också med den effektivitet och noggrannhet som man då lyckades utrota de polska judarna, säger han till P4 Kalmar.

Gymnasieeleverna Carolina Wetterstad, Maria Arvidsson, Måns Axelsson och Elin Jonsson. Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio.

Ohyggligt massmord

Förintelsens minnesdag uppmärksammas på fler håll i landet och i Kalmar så hålls både föreläsningar på Kalmar slott och en minnesstund vid den judiska begravningsplatsen. En av de som ska hålla tal på minnesstunden är socialdemokraten Jonas Hellberg som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar.

– Det är för att påminna oss om det här ohyggliga massmordet som drabbade framförallt den judiska befolkningen men också romer och polacker. Människor som på olika sätt inte stämde in i den nazistiska bilden av idealsamhället, säger han till P4 Kalmar.

Christer Mattsson från Forum för Levande Historier är en av de som håller i en föreläsning i Kalmar under minnesdagen och han förklarar hur förintelsen egentligen kunde ske.

– Förintelsen uppstod ur en föreställning att samhället blir bättre om vissa grupper inte finns i samhället. Det var ingen längtan efter att döda utan det var en längtan att visa människor inte skulle finnas ibland oss längre, säger han till P4 Klamar.

Viktigt att minnas

Måns Axelsson, som är en av eleverna på Lars Kaggskolan som har studerat förintelsen, tycker att det är viktigt att minnesdagen finns för att något liknande inte ska hända igen.

– Detta blev inte en hel nations intresse direkt utan det var små steg som ledde till det här. Det är värt att minnas för det är de här små stegen man måste se upp med i samhället, säger han till P4 Kalmar.

– Det är väldigt viktigt att vi kommer ihåg och att vi kan se de här små stegen som ledde till förintelsen i dagens samhälle, säger Carolina Wetterstad.

Några av de spår som Carolina Wetterstad själv tycker sig se i dagens samhälle är intolerans och främlingsfientlighet.

 Anna Rydén Reporter: [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0