< Till bloggens startsida

Onsdag i Warszawa

Den forsta dagen i Warszawa.

Dagen borjade med frukost pa vart hostel. Med Warszawas stadskarta i hogsta hugg letade vi reda pa den narmsta vagen till Okopowa Street Jewish Cemetary. (Det Maria skrev om har).

Kanslan pa kyrkogarden ar svar att beskriva och vi reagerade alla pa olika satt. Nagot de flesta av oss kande valdigt starkt for var de olika minnesmonumenten (titta pa nagra av dem har). Speciellt berorda blev vi av ett minnesmonument over alla de barn som forlorade sina liv i Warszawas ghetto. Over en miljon barn fick satta livet till under de tre ar som ghettot existerade. Det fanns en text pa monumentet skriven av Jack Eisner: "Grandma Masha had twenty grandchildren, Grandma Hana had eleven. Only I survived".

Stamningen pa kyrkogarden var verkligen speciell. Over 200 000 gravstenar samlade pa ett och samma stalle, ihoptrangda och i vissa fall trasiga och valta. Eftersom hela familjer utplanades under forintelsen fanns det i manga fall inga som kunde ta hand om gravarna och efter kriget lamnades manga till att forfalla. Runt kyrkogarden flot storstadslivet i Warszawa pa som vanligt men inne pa kyrkogarden stod tiden stilla. De orakneliga gravstenarna, i olika utformningar och fran olika tidsepoker, stod och lag ostrategiskt utplacerade omgivna av skog. Det gav ett lite spoklikt intryck.

Efter ett par timmar pa kyrkogarden kande vi oss fardiga och tog da sparvagnen in mot staden till "det lilla ghettot". Vi at lunch pa en italiensk restaurang och promenerade sedan in i det forna ghettot. Med vara forkunskaper som grund och med kartan till hjalp vandrade vi runt mellan olika historiska platser. Vi koncentrerade oss pa att forsoka forsta, iallafall litegrann, av det som skett pa platsen. Ghettot i Warszawa forstordes nastan helt tillsammans med resten av staden, men Proznagatan finns kvar aven om den ar forfallen. Fonstren ar forbommade och rutorna saknar glas. Tegelvaggarna ar sonderfallet och slitna. Dar har man satt upp bilder pa "vanliga" invanare i ghettot, invanare som fatt satta livet till under krigsaren. I ovrigt finns inte manga spar, de flesta husen star tomma. Dock finns det byggnader pa gatan som ar upprustade och dar livet har gatt vidare.
Det mesta av staden forstordes nar de tyska nazisterna lamnade Polen; darfor ar resterna fran det gamla ghettot inte manga. Ofta fick vi forsoka tanka sjalva hur det hade kunnat vara och hur det hade kunnat se ut.
Vi gjorde ocksa ett besok i Nozyksynagogan, den enda kvarvarande synagogan i Warszawa sedan Forintelsen da ovriga 400 synagogor brandes ned.

Dagen avslutades med ett besok i gamla stan dar vi strosade lite och at middag pa en mysig restaurang. Det var var onsdag.


Kyrkogarden


Barnmonumentet


Minnesmonument av Janusz Korczak tillsammans med sina barnhemsbarn som han foljde in i doden i Treblinkas gaskammare (las hans historia har).



Proznagatan (den intakta gatan fran Warszawaghettot).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0