< Till bloggens startsida

Grottor och sånt skoj

Vi har besökt två grottor också. Och inga mesgrottor, utan stora sådana. Den första låg en bit utanför Lanquin och fortsatte 500 m in i berget (fortsatte säkert längre men det var där lyset slutade och det var dags att börja kravla..). Vi vandrade runt, tittade på stalaktiter och liknande (vi minns inte det andra ordet) och försökte tjuvlyssna på en guidad tur som gick precis framför oss - bra tips till snåla resenärer som vill spara pengar. När det blivit mörkt släckte de lyserna i grottan och alla miljoner, miljarder fladdermöss som bor där inne strömmade ut ur grottmynningen där vi hänförda stod och tittade med några andra turister i och aktade oss för fladdermusbajs.

Den andra grottan besökte vi efter Semuk Champey. Alla i gruppen fick varsitt stearinljus som på riktigt blev vår enda livlina, för sen klev vi i vattnet som fyllde grottan och simmade/gick/klängde om vartannat ca en kilometer in i grottan med detta ljus som enda chans att orientera oss. Och det var häftigt må ni tro, riktigt häftigt. De hade liksom inte fixat till grottan utan det ingick att hoppa från klippor, klättra på klippor, tränga sig genom små gångar.. Skor rekommenderas starkt till detta, vi körde barfota och ja; det finns en hel del vassa klippor under vattenytan.
Bästa på dagen var när vi och tre till hamnade före gruppen och stannade för att vänta in dem och de aldrig dök upp. Här kom alla dessutom på den otroligt roliga leken att blåsa ut varandras ljus vilket tillslut ledde till att Carolina sprang för livet för att rädda sitt, och vår allas, chans till att lyckas orientera sig tillbaka för att hitta resten av gruppen - vilket vi också gjorde vid ett ställe där det tydligen var dags att vända. Guidens inställning var att "jag ropade men ni hörde inte det", ett svinn på fem små turister var liksom inte så viktigt. Men vi kom ut, glada och nöjda och med en riktigt fin upplevelse att förevigt bära i bagaget av minnen (försökte mig på en Måns-avslutning..)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0